Kontakt / Integritetspolicy

 

early folk band

audio sample
The two sisters

audio sample
Peckover Walk

audio sample
Tail Toddle

Miriam Andersén - sång, gotisk harpa, snatterpinnar
Gesine Bänfer - northumbrian smallpipe, whistle, hackbräde, cister, ramtrummor
Susanne Ansorg - fiddla, tamburello
Ian Harrison - northumbrian smallpipe, gotisk harpa, whistle, skalmeja, sinka
Steve Player - renässansgitarr, historisk dans

Musikerna som ingår i denna ensemble är allesamman tongivande utövare av tidig musik och vinnare av utmärkelser såsom Grammy (best Small Ensemble Performance), Zorns silvermärke (riksspelman), Globale Ruth (Tysklands viktigaste världsmusikpris), första pris i Festival van Vlanderns (Brügge) prestigefyllda tidig musik-tävling, det belgiska BRTN-radiopriset, Festival Rencontre Internationales de St.Chartier (France), samt två priser från Deutsche Popstiftung: som "bästa blåsare" och "bästa folkrockband". Med The Early Folk Band ger de sig i kast med den allra äldsta folkmusiken. Med i bagaget har de sina respektive länders folkmusik – engelsk, svensk och tysk – och en stor erfarenhet av utforskande och uppförande av medeltida, renässans- och barockmusik. "Folkmusik" inspirerar "konstmusik" och tvärtom. Bandets vision är att slå en bro mellan tidig musik och folkmusik, med 2000-talets förutsättningar. De låter sydlig dansmusik från renässansen och barocken möta Nordens folkmusik och i brytningen mellan dem uppstår en unik "europeisk musik" – för precis som vinden förmår också musiken övervinna alla gränser genom alla tider.

Bandmedlemmarna, som kommer från England, Sverige och Tyskland, är alla framstående specialister inom medeltida, renässans- och barockmusik. Samtidigt är de också arvtagare till sina hemländers folkmusik. I denna nybildade ensemble smälter de samman de bägge inriktningarna "konstmusik" och "folkmusik" till ett nytt spännande sound för 2000-talet. Ballader, sånger och låtar från de brittiska öarna, Skandinavien, Centraleuropa, Spanien och Italien utgör stommen i gruppens repertoar. Källorna är tidiga tryckta utgåvor och handskrifter från 1500- till 1800-talen, såväl som material som traderats av folkliga sångare samt gruppens egna kompositioner och arrangemang.

Pressröster:

"... medryckande arrangemang med förtrollande sång, mycket rytmkänsla, omväxlande instrumentering och en gudabenådad dansare – en upplevelse! Ensemblen bevisar med sina tolkningar att det absolut går att smälta samman konstmusik och folkmusik från 1300- och 1400-talen..." (Dolomiten)

 

CD Northlands

Northlands

Besök vår webshop: www.ahalani-records.com